HORE

 Rozlúčka

Uverejnené dňa 14.6.2024

Z prezidentského paláca odchádza iná Z. Čaputová, ako do neho prišla – neovládla moc, ale moc ovládla ju.

 

Prezidentka Z. Čaputová sa deň pred ukončením mandátu oficiálne rozlúčila s funkciou hlavy štátu. Nie v parlamente, do ktorého sa neunúvala počas výkonu funkcie veľmi chodiť, ale v prezidentskej záhrade a pred jej fanúšikmi.

Existuje veľa hodnotení Z. Čaputovej vo funkcii prezidentky. A ešte nejaký krátky čas aj bude, pokým sa celkom nevytratí do prezidentskej aj politickej minulosti. Povedané v skratke a obrazne, jedna časť spoločnosti ju vynáša do nebies, druhá zakopáva pod zem a tretej je to úplne ľahostajné. Jedno ich však spája – viac sa venujú jej osobným vlastnostiam ako politickým. Pričom hlavu štátu je potrebné hodnotiť práve z politického  uhla pohľadu, keďže ide o politickú funkciu. Nie z pohľadu vkusu, ktorý je, prirodzene, rozdielny.

Ako príklad možno uviesť príbeh jej dcéry, keď sa začala venovať modelingu a keď T. Taraba uverejnil jej foto aj – možno to nazvať s tarabovskou – poznámkou na sociálnej sieti. Mnohí to považovali za útok na dcéru hlavy štátu a pohoršujú sa na tom dodnes, lenže fakty sú iné. Samozrejme, platí, že deti politikov aj ostatná jeho rodina by mali byť takpovediac nedotknuteľné a tabu, ale aj z tohto pravidla existujú výnimky. Nastávajú napríklad vtedy, keď politik sám predhodí deti verejnosti a médiám – príklad kampane SaS z roku 2012 – alebo pomocou úradu, ktorému vládne. A práve to sa stalo v prípade dcéry Z. Čaputovej – keď sa na margo jej modelingu nevyjadrila Z. Čaputová, ale poverila tým riaditeľa odboru komunikácie. „Agentúra pred pár mesiacmi oslovila Emmu na spoluprácu. Emma sa neskôr chystá študovať na vysokej škole a modelingu sa venuje len okrajovo,“ povedal pre Nový Čas riaditeľ J. Matej. Tabu v takom prípade už neplatí.

Ale naspäť k robeniu politiky prezidentky Z. Čaputovej. Keďže hlava štátu je zároveň hlavným reprezentantom krajiny navonok i dovnútra, aj hodnotenie by malo byť rovnaké. Takže možno konštatovať, že kým reprezentáciu krajiny navonok Z. Čaputová zvládla, v domácej politike sa jej darilo inak a vôbec nie lepšie. Povedané jednou vetou, nezvládla politickú moc, ale politická moc zvládla ju. Povedané jej vlastnými slovami v čase koronavírusu – mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem.

Je faktom, že prezidentka Z. Čaputová vykonávala funkciu naozaj v mimoriadnom ťažkom období. Globálnom. Rovnakým faktom však je, že práve v takomto období najlepšie vidno, kto má líderské schopnosti a kto sa iba vezie. Nevydalo, bolo to naopak – dovtedajší lídri narobili viac chaosu a zmätkov, ako bolo únosné.

Napokon, aj v súčasnosti krajina zažíva dôsledky zlých politických rozhodnutí prezidentky Z. Čaputovej, hoci viaceré z nich boli nielen predvídateľné, ale aj mimodemokratické. Zbadala ich zrejme aj sama, ale už bolo neskoro, to už sa R. Fico dokázal odraziť z politického dna, otriasť aj z odchodu tzv. Pelleho jedenástky a pripraviť sa na opätovný návrat  na politické výslnie, čo sa mu aj podarilo. Aj alebo hlavne za výdatnej pomoci prezidentky Z. Čaputovej, ktorá opätovne podľahla politickým intrigám a súhlasila s predčasnými voľbami až na jeseň minulého roka, hoci podľa všetkých demokratických pravidiel a princípov sa mali konať ešte do letných prázdnin.

Výraz opätovne nie je náhodný – už predtým prezidentka Z. Čaputová podľahla straníckej politike či intrigám, keď dopustila, aby si politici vtedajšej vládnej koalície urobili z paláca holubník – prijímala ich demisie ako na bežiacom páse, aby ich o pár dní opäť menovala do funkcií ministrov. Zostane prvou hlavou štátu, ktorá do funkcií ministrov vymenovala aj preukázateľných plagiátorov, čím značne znížila latku pre ďalších funkcionárov. Nehovoriac o tom, že sa nechala straníkmi nahovoriť aj na tajné stretnutie v podzemí tajnej služby.

Faktom zostáva, že z prezidentského paláca odchádza iná Z. Čaputová, ako do neho pred piatimi rokmi prišla. Podobne, ako je iné to, akou prezidentkou podľa jej inauguračného prejavu chcela byť a akou napokon bola. Zhrnuté a podčiarknuté, Z. Čaputová nebola žiadnou výnimočnou hlavou štátu, ale rozhodne bola doteraz najlepšou prezidentkou.

K poznámke pod čiarou patrí tentoraz tzv. kontrolná otázka: zanecháva za sebou Z. Čaputová naozaj slušnejšie Slovensko než aké prevzala?

 

 

 

Získajte plný prístup ku všetkým článkom, komentárom, videám a privátnemu obsahu tejto stránky.
Získať prístup

Na šnúrke

Rozpad klubu SNS je ďalšou hanbou jej predsedu A. Danka.

23. októbra 2024
Fakty a argumenty

Týždeň v skratke

Dobrá práca nového ministra.

22. októbra 2024
Kaviareň

Babiš alebo Bureš?

Keby bol Andrej Babiš agentom Burešom, nesprával by sa inak, ako sa správal.

21. októbra 2024
Z archívu

O strašných veciach

zo správy SIS

19. októbra 2024
Fakty a argumenty

Staňte sa fanúšikom a zdieľajte


Facebook Juraja Hrabka Twitter Juraja Hrabka Linkedin Juraja Hrabka Google+ Juraja Hrabka Napíšte mi