HORE

Skúška SaS

Uverejnené dňa 16.9.2024

Ide o skúšku SaS, nie vládnej koalície, o ktorej je predsa všeobecne známe, kto v nej je, aj o čo jej ide.

 

Ani tragický povodňový víkend zrejme v utorok nenaruší naplánované personálne zmeny v parlamente. Nejde teraz o odvolávanie podpredsedu parlamentu M. Šimečku, hoci tá je azda najviditeľnejšia, ale o voľbu nového predsedu Osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti SIS. Odvolanie môže počkať, voľba nie, keďže výbor vzhľadom na to, že nemá predsedu ani povereného podpredsedu, nemôže fungovať.

Kandidáti sú dvaja – odvolaný predsedníčka M. Kolíková a súčasný podpredseda výboru S. Migaľ. Je zrejmé, ktorý z nich bude mať navrch, teda kto bude zvolený a kto nie. Napokon, počet poslancov vládnej koalície sa nemení, znižuje sa iba počet poslancov mimovládnych strán. Mimochodom, porovnávať dnešnú situáciu s minulým volebným obdobím, kedy vládna koalícia odmietala zvoliť Ľ. Blahu za predsedu Výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, sa nedá a nemá. Je to totiž celkom iný príbeh, ba škaredší.

Situáciu vtedy vyriešila vládna koalícia tak, že za predsedu výboru zvolila O. Dostála z SaS, ten poveril výkonom funkcie podpredsedu výboru a následne sa funkcie predsedu vzdal – bol tak predsedom výboru necelý deň. Dalo by sa to nazvať aj elegantným riešením situácie, ale nebolo to tak.

Vládna koalícia totiž nemá čo robiť personálnu politiku v mimovládnych stranách. Nemá určovať kto môže a kto nemôže byť tam alebo hentam. V niektorých prípadoch jej to už zákon ani neumožňuje – už nie je možné väčšinu mimovládnych poslancov sústrediť do výboru pre životné prostredie a ochranu prírody ako za čias premiéra V. Mečiara a predsedu parlamentu I. Gašparoviča. Dnes majú mimovládne strany v parlamente už aj zákonné práva a politická kultúra sa za tie roky predsa len posunula inam – napríklad, že im už automaticky patrí aj funkcia predsedu v uvedenom výbore. Teraz ide o to, či sa bude posúvať ďalej alebo sa zastaví, prípadne začne vracať do minulosti.

Nič zatiaľ nenasvedčuje tomu, že S. Migaľ to urobí tak ako to urobil O. Dostál. Teda zotrvať na predsedníckej stoličke iba deň.

Naopak:



Zvyšok článku a diskusia k nemu je možná iba po registrácii:

Ak ste sa už registrovali, prihláste sa:
Získajte plný prístup ku všetkým článkom, komentárom, videám a privátnemu obsahu tejto stránky.
Získať prístup

Týždeň v skratke

Preventívne opatrenie.

14. októbra 2024
Fakty a argumenty

Nový minister

Takého prezidenta sme ešte naozaj nemali.

10. októbra 2024
Fakty a argumenty

O politickej novinke

hre P. Pellegriniho a výmene člena vlády

9. októbra 2024
Fakty a argumenty

Týždeň v skratke

Tak nám začala konsolidácia.

7. októbra 2024
Kaviareň

Staňte sa fanúšikom a zdieľajte


Facebook Juraja Hrabka Twitter Juraja Hrabka Linkedin Juraja Hrabka Google+ Juraja Hrabka Napíšte mi