HORE

Týždeň v skratke

Uverejnené dňa 22.10.2024

Bratislava 21. októbra 2024 (Teraz.sk) – Počas týždňa rezonovala konsolidácia, vrátane konsolidácie zdravotníctva, ale aj neexistujúca správa tajnej služby. Výber zo správ urobil šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács, glosoval Juraj Hrabko.

VIDEO: Prezident podpísal v piatok konsolidačný balík

Hlava štátu priblížila, že ministrovi sa podarilo vyrokovať dodatočný balík vo výške viac ako 100 miliónov eur na lepšie zvýšenie platov v slovenskom zdravotníctve.

Bratislava 18. októbra (TASR) – Prezident SR Peter Pellegrini podpísal v piatok konsolidačný balík, ktorý má priniesť ozdravenie verejných financií. Rozhodol sa po tom, ako bola splnená jeho podmienka, aby sa našlo kompromisné riešenie v otázke platov zdravotníkov.

Zobraziť celý článok

JH: „Pri porovnaní prejavov prezidenta P. Pellegriniho po prijatí zdravotníkov a ministra zdravotníctva vidno, že jeho podmienka splnená nebola. Naviac, ide iba o návrh kompromisu, a nie kompromis. Je v tom rozdiel.“

 

Šaško: Ponuka pre sestry a pôrodné asistentky je korektná a férová

Minister v piatok oznámil dohodu na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Ponuka platových podmienok voči sestrám a pôrodným asistentkám je maximálne korektná a férová. Zdôraznil to minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) vo videu na sociálnej sieti. Zopakoval, že rast ich miezd nebude spomalený.

Zobraziť celý článok

JH: „To, či je ponuka ministra zdravotníctva maximálne korektná a férová, musia povedať tí, ktorých sa týka, a nie politik. Hoci ide o šikovného ministra, keďže zhruba za týždeň našiel 100 miliónov eur. Dobrá práca.“

 

Samosprávy by mali mať podľa Majerského a Danka viac kompetencií

Decentralizácia alebo dokončenie decentralizácie je to, čo pomôže, povedal Majerský.

Bratislava 20. októbra (TASR) – Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko aj poslanec Národnej rady (NR) SR a predseda opozičného KDH Milan Majerský sa zhodujú na potrebe väčšej decentralizácie krajiny. Samosprávy by podľa ich slov mali mať viac kompetencií. Vyplýva to z ich vyjadrení v diskusnej relácii STVR O 5 minút 12.

Zobraziť celý článok

JH: „Decentralizáciu robia vlády už roky rokúce, pričom jej hlavným problémom nie je presun konkrétnych právomocí, ale peňazí.“

 

SIS: Premiér si žiadnu správu neobjednal, môže byť v konflikte záujmov

Premiér Fico v stredu poprel, že by si od SIS vyžiadal správu o atentáte na jeho osobu. Povedal, že ak tak niekto urobil, boli to opoziční poslanci na parlamentnom výbore na kontrolu činnosti SIS.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si žiadnu správu o atentáte na jeho osobu v Slovenskej informačnej službe (SIS) neobjednal, ani o ňu službu nepožiadal. Premiérovi takéto informácie z dôvodu možného konfliktu záujmov nie sú poskytované, pričom výnimku tvoria informácie poskytované v zmysle zákona o SIS. Pre TASR to uviedol riaditeľ služby Pavol Gašpar.

Zobraziť celý článok

JH: „Premiér nemôže byť zo zásady v konflikte záujmov – ak to šéf tajnej služby P. Gašpar nevie, nemal by byť šéfom tajnej služby. Nejako sa rozhovoril a to nie je vôbec dobrý signál.“

 

Opozícia namieta dôveryhodnosť správy SIS o atentáte na premiéra

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa obáva, že si ju objednal predseda vlády a chce ju zneužiť proti opozícii.

Bratislava 16. októbra (TASR) – Opozícia namieta dôveryhodnosť správy Slovenskej informačnej služby (SIS) o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa obáva, že si ju objednal predseda vlády a chce ju zneužiť proti opozícii. Kresťanskí demokrati poukazujú na to, že SIS podlieha priamo Ficovi, a neočakávajú, že správa nebude obsahovať fabulácie. Hnutie Slovensko zase hovorí o zneužívaní SIS. Vyplýva to z ich vyjadrení. Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) v stredu informovala, že požiadala o zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru na kontrolu SIS.

Zobraziť celý článok

JH: „V tomto prípade platí opak – mimovládne strany musia zo zásady namietať  správu tajnej služby pod vedením P. Gašpara, hoci ju ešte nečítali ani nepočuli. Z preventívnych dôvodov.“

 

Hnutie Slovensko chce odvody zo štátnych príspevkov politických strán

Odôvodnilo to tým, že na konsolidácii verejných financií by sa mali podieľať aj politici.

Bratislava 14. októbra (TASR) – Hnutie Slovensko podáva návrh novely zákona o politických stranách a chce zaviesť odvod zo štátneho príspevku pre politické strany. Odôvodnilo to tým, že na konsolidácii verejných financií by sa mali podieľať aj politici. Na tlačovej konferencii to v pondelok vyhlásili poslanci Národnej rady (NR) SR Michal Šipoš a Roman Mikulec (obaja Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Zobraziť celý článok

JH: „Chcieť môže, ale to je zároveň aj všetko. Existujú situácie, kedy sa ani snaha necení a toto je jedna z nich.“

 

Viac na: https://www.teraz.sk/publicistika/tyzdennik-terazsk-dobra-praca-min/830852-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bw%253BwPublicistika%253BPublicistika%253BNaj%25C4%258D%25C3%25ADtanej%25C5%25A1ie%2520%253Btab-last_6h

 

 

Získajte plný prístup ku všetkým článkom, komentárom, videám a privátnemu obsahu tejto stránky.
Získať prístup

Na šnúrke

Rozpad klubu SNS je ďalšou hanbou jej predsedu A. Danka.

23. októbra 2024
Fakty a argumenty

Babiš alebo Bureš?

Keby bol Andrej Babiš agentom Burešom, nesprával by sa inak, ako sa správal.

21. októbra 2024
Z archívu

O strašných veciach

zo správy SIS

19. októbra 2024
Fakty a argumenty

Dohodnuté, rozhodnuté

Podpísanie oboch zákonov je dobré pre prezidenta, ale horšie pre ľudí.

18. októbra 2024
Fakty a argumenty

Staňte sa fanúšikom a zdieľajte


Facebook Juraja Hrabka Twitter Juraja Hrabka Linkedin Juraja Hrabka Google+ Juraja Hrabka Napíšte mi