HORE

A szlovák politikában minden elképzelhető

Uverejnené dňa 20.7.2022

Hajtman Gábor

 

Hrabko: Az SaS elszámolta magát, sokkal mélyebbre is zuhanhat

Forró nyarunk van, hiszen a koalíciós válság augusztus végéig biztosan nem oldódik meg. Mint ismeretes, az SaS ultimátumot adott az OĽaNO-nak, miszerint, ha Igor Matovič továbbra is miniszter marad, akkor a liberális párt miniszterei lemondanak a tisztségükről, a párt pedig ellenzékbe vonul. Az OĽaNO és Igor Matovič viszont hallani sem akar erről, ellenkezőleg, Richard Sulíkot hibáztatják azért, hogy a következő kormányt is szétveri, amivel megágyaz a Smer és Robert Fico visszatérésének.

Van kiút a kormányválságból? Miért szánta el magát az SaS erre a határozott lépésre? És vajon mivel tudná Eduard Heger miniszterelnök egybetartani a kormányt? Enged az SaS javaslatainak, vagy kitart az OĽaNo elnöke, Igor Matovič mellett? Véget érhet szeptemberre a kormányválság, vagy hamarosan készülhetünk az előrehozott választásokra? Juraj Hrabko politikai kommentátort kérdeztük.

Itt az újabb koalíciós válság. Számított rá, hogy ez ismét bekövetkezik, mert a helyzet a koalíción belül az utóbbi időben nagyon feszült volt?

Igen, feltételeztem, hogy ez történik, várható volt. A helyzet már több mint egy éve feszült a koalíción belül, sőt korábban is így volt, és véleményem szerint így lesz a továbbiakban is. Ez a kormány az elejétől kezdve szétesőben van, hiszen az összes párt mindennel foglalkozik, csak az ország népével nem. Függetlenül attól, hogyan oldódik meg ez a kormányválság, hány tagja lesz a kormánynak vagy milyen lesz az összetétele, a káosz és a zűrzavar fog továbbra is uralkodni, mert ez kódolva van a kormány DNS-ében.

Azzal, hogy az SaS ultimátumot adott az OĽaNO-nak, miszerint, ha Matovič nem lép vissza a pénzügyminisztériumi tisztségéből, akkor az SaS-es miniszterek lemondanak. Az SaS egy éve már eljátszott egy hasonló dolgot. Akkor bejött neki, hiszen Matovič kénytelen volt visszalépni. Ön szerint az SaS tényleg nyerő pozícióban van, hogy megengedheti magának azt, hogy feltételeket szabjon?Zvyšok článku a diskusia k nemu je možná iba po registrácii:

Ak ste sa už registrovali, prihláste sa:
Získajte plný prístup ku všetkým článkom, komentárom, videám a privátnemu obsahu tejto stránky.
Získať prístup

Skúška

Toto nie je o zmierení ani upokojení situácie. To sú iba slová.

18. mája 2024
Fakty a argumenty

O Slovensku

O Slovensku.

16. mája 2024
Fakty a argumenty

Za čiarou

Slovensko je po postrelení premiéra iné, ako bolo.

15. mája 2024
Fakty a argumenty

Týždeň v skratke

Ďalší výrazný signál.

13. mája 2024
Kaviareň

Staňte sa fanúšikom a zdieľajte


Facebook Juraja Hrabka Twitter Juraja Hrabka Linkedin Juraja Hrabka Google+ Juraja Hrabka Napíšte mi