HORE

Týždeň v skratke

Uverejnené dňa 10.12.2018

To najlepšie zo týždňových správ Teraz.sk glosuje Juraj Hrabko.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) – Tento týždeň rezonovalo stretnutie OSN v Marrákeši, v spojení s demisiou ministra Lajčáka ako aj zvýšenie platov poslancov a ďalších ústavných činiteľov. Výber zo správ urobil šéfredaktor Teraz.sk Daniel Forgács, glosoval Juraj Hrabko.

Na konferenci OSN v Marrakéší schválili globálny pakt o migrácii

Prípravu Globálneho rámca OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) dokončili v júli v OSN po 18 mesiacoch rokovaní.

Marrákeš/Bratislava 10. decembra (TASR) – Na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v marockom Marrákeši schválili v pondelok zástupcovia zo 164 krajín globálny pakt o migrácii. Účastníci schválili pakt aklamáciou na začiatku dvojdňovej konferencie, uviedla agentúra AP.

Zobraziť celý článok

JH: „Čo sa malo stať, sa aj stalo. Aj vďaka ministrovi M. Lajčákovi je prvý oficiálny dokument OSN týkajúci sa globálnej migrácie na svete, čo je dôvod na oslavu pre 164 krajín. Slovensko medzi nimi – žiaľbohu alebo chvalabohu – nie je.“ 

Lajčák hovoril s A. Dankom a dohodli sa na stretnutí

Lajčák oznámil, že sa rozhodol zostať vo funkcii ministra zahraničia. Presvedčili ho garancie premiéra Petra Pellegriniho a predsedu Smeru-SD Roberta Fica v oblasti zahraničnej politiky Slovenska.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) hovoril s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom (SNS) a dohodli sa na stretnutí. Pre TASR to uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Boris Gandel. „Nikdy sme sa nebránili diskusii o zahraničnopolitických otázkach,“ doplnil.

Zobraziť celý článok

JH: „Ak si minister M. Lajčák náhodou myslí, že prekazí predsedovi NR SR A. Dankovi vykonávať politiku SNS hrdo, odborne a slušne, potom sa mýli. Napokon, predseda parlamentu je druhý najvyšší ústavný činiteľ s právomocou kontrolovať činnosť ministra, a nie naopak.“

Poslanci si platy nezmrazili, budú asi o tisícku vyššie

Bugár pripúšťa, že nárast platov poslancov zhruba o tisícku nebude prijatý verejnosťou s nadšením.

Bratislava 7. decembra (TASR) – Platy poslancov Národnej rady SR a iných ústavných činiteľov sa v roku 2019 rozmrazia, a tým pádom oproti súčasnosti porastú o stovky eur. Napriek avizovaným krokom totiž po rokoch v parlamentne nedošlo k ich tradičnému zmrazeniu. A nebolo prijaté ani sľubované systémové riešenie. Posledná riadna schôdza pléna sa skončila v piatok, plénum sa ešte zíde kvôli zákonom, ktoré vetuje prezident Andrej Kiska.“Páni kolegovia Robert Fico (Smer-SD) a Andrej Danko (SNS) zastavili to, čo sme chceli, teda systémové riešenie. Zastavili to a odmietli to,“ uviedol pre TASR líder koaličného Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že Smer-SD a SNS preto mali na stôl položiť nejaké riešenie, čo sa nestalo.

Zobraziť celý článok

JH: „To je téma do ankety – kým bol totiž R. Fico premiérom, platy poslancov boli zmrazené. Keď sa R. Fico stal poslancom, platy zmrazené nie sú. Je lepšie, aby R. Fico bol premiérom alebo poslancom?“

Snem Smeru-SD: Chce vyhrať parlamentné voľby, zrušiť anonymné diskusie

V súčasnej opozícii nevidí predseda Smeru-SD Robert Fico nič programové, nič, čo by ho malo znervózňovať.

Trenčín 8. decembra (TASR) – Vládny Smer-SD chce piatykrát vyhrať parlamentné voľby a zostavovať vládu. Inú ambíciu ani nemôže mať. Vyhlásil to predseda Smeru-SD Robert Fico vo svojom úvodnom prejave na straníckom slávnostnom sneme v Trenčíne. Bude si to podľa neho žiadať aj personálne zmeny a povedať si, kde strana urobila chyby. Parlamentné voľby budú podľa Fica v roku 2020, na predčasné hlasovanie dôvod nevidí. ČÍTAJTE AJ: Smer-SD predstavil balík prorodinných opatrení“Dostali sme niekoľko silných úderov. Ak sme prežili to, čo sme prežili, chceme piatykrát za sebou vyhrať voľby a zostaviť vládu. Bude si to vyžadovať veľa personálnych rozhodnutí, odvahu povedať si, čo ďalej, kde sme urobili chyby, ako naložiť s potenciálom, aby sme pôsobili ako jasná alternatíva pre voliča. Je to reálne. Máme naďalej šancu zakotviť sociálnu demokraciu na dlhé roky v spoločnosti,“ doplnil Fico.

Zobraziť celý článok

JH: „Politická strana, ktorá nechce vyhrať voľby a zostavovať vládu, by mala byť zakázaná. Či sa strane Smeru-SD podarí opäť vyhrať voľby a zostavovať vládu, záleží aj od iných strán, a nie iba od nej.  Jedna vec je pred voľbami chcieť, iná po voľbách môcť.“

Viac na: http://www.teraz.sk/publicistika/tyzdennik-oslavy-v-marrakesi/366354-clanok.html

Získajte plný prístup ku všetkým článkom, komentárom, videám a privátnemu obsahu tejto stránky.
Získať prístup

Týždeň v skratke

RTVS končí a skončí.

29. apríla 2024
Kaviareň

O čakateľovi

a prieskume Eurobarometra

27. apríla 2024
Fakty a argumenty

Uchádzači a kandidáti

Vládnej koalícii ide o to, aby ústavného sudcu menoval prezident, a nie prezidentka.

26. apríla 2024
Fakty a argumenty

Personálne rošády

M. Kolíková, podpredsedníčka strany SaS, sa tvári, že zabudla, čo robila, keď bola podpredsedníčkou strany Za ľudí.

24. apríla 2024
Fakty a argumenty

Staňte sa fanúšikom a zdieľajte


Facebook Juraja Hrabka Twitter Juraja Hrabka Linkedin Juraja Hrabka Google+ Juraja Hrabka Napíšte mi